Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η σημαία τής Δανάης, χώρας των Ελλήνων τής Σελδάδας. (Ἥλιος Βεργίνας) [απόσπασμα από Κεφάλαιο Η'




Η σημαία τής Δανάης, βασίζεται σε ένα αρχαιότατο ελληνικό σύμβολο, τού γνωστού σήμερα ως Ήλιου τής Βεργίνας (όπως έγινε γνωστό λόγῳ τής χρήσης του από το Μακεδονικό βασίλειο ως εμβλήματος), του οποίου η σημασία διαφαίνεται στην παρακάτω εικόνα. [Δείτε και το απόσπασμα πιο κάτω]


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η'

«Τι σημαία είναι αυτή;» ρώτησε ο Φαέθων, βλέποντας ένα πολύ γνώριμο σύμβολο πάνω στην σημαία που ανέμιζε σε δύο στύλους εκατέρωθεν τού “Παρθενώνα.” «Ο ήλιος τής Βεργίνας...» παρατήρησε το χρυσό σύμβολο επί τού ωκεάνιου μπλε φόντου τής σημαίας.
«Αυτό το σύμβολο είναι αρχαιότατο, Φαέθων.» αποκρίθηκε ο πατέρας του. «Πολύ πριν το υιοθετήσουν ως σύμβολο του βασιλείου τους οι Μακεδόνες, ήταν ένα πολύ δημοφιλές σύμβολο του ευρύτερου ελληνικού πολιτισμού, καθώς συμβόλιζε την δύναμη των δώδεκα μεγάλων θεών και των τεσσάρων στοιχείων τής φύσης.»
«Δηλαδή;» απόρησε ο Φαέθων.
«Οι μεγαλύτερες ακτίνες όπως παρατηρείς δημιουγούν έναν κεντρικό σταυρό από του οποίου το κέντρο εκτείνονται δώδεκα μικρότερες που συμβολίζουν τους δώδεκα θεούς.» ανέλυσε ο Φοίβος, σταματώντας, για να δείξει στον γυιό του, τι εννοούσε. «Η κάθετη ακτίνα τού σταυρού χωρίζει στην μέση τους άνδρες θεούς από τις γυναίκες· εξ αριστερών οι γυναίκες, εκ δεξιών οι άνδρες. Η οριζόντια διαχωρίζει τούς επουράνιους θεούς από τους χθόνιους. Και συχρόνως κάθε άκρο τής ακτίνας τού σταυρού αντιστοιχεί σε ένα από τα στοιχεία τής φύσης. Και σε κάθε στοιχείο αντιστοιχούν τέσσερεις θεοί εκ των οποίων τέσσερεις ανήκουν σε δύο ταυτοχρόνως, ώστε τέσσερεις επί τέσσερα στοιχεία δεκάξι. Αφαίρεσε τους τέσσερεις, οι οποίοι είναι κοινοί σε κάποια, δώδεκα..»
«Ούτε που το ήξερα.» αποκρίθηκε έκθαμβος ο Φαέθων. «Και γιατί είναι στην σημαία;»
«Είναι η σημαία τής Δανάης.» απάντησε ο πατέρας του. «Μην ξεχνάς ότι είναι οι δώδεκα Σιοί και σχεδόν όλοι κατάγονται από τους πρώτους εκείνους που ήρθαν και δημιούργησαν την Σελδάδα. Θυμίζει σε όλους την ιστορία τής Δανάης. Αυτή είναι, άλλωστε και η έννοια κάθε σημαίας.»
«Ναι, όντως. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί, τι σηματοδοτεί η σημαία.»
«Αυτό το σύμβολο κανείς δεν ξέρει σίγουρα αν δημιουργήθη στην Δανάη ή στην αρχαία Ελλάδα, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία και των δύο.»

1 σχόλιο:

  1. https://www.nestle.gr/brands/chocolate/kitkat 🇬🇷☢️ Kitkat Pispirigou Patra cyberalert.gr Ηταν μια καλη μητερα kitkat: κεταμινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή